Sztárok az Önbizalomról - <br>  Béres Alexandra interjú

Sztárok az Önbizalomról -
Béres Alexandra interjú

By: Marozsák Szabolcs | Hozzászólások kikapcsolva

Béres Alexandra neve senki számára nem ismeretlen az országban. Nagyon vártam az interjút, hiszen most először kérdezhettem az önbizalom témájában úgy, hogy azt egy önmagára és testére tudatosan figyelő, kétgyermekes és profi sportoló hölgy fogja megválaszolni. Alexandra fitnesz világ- és Európa bajnok, így az önbizalom kérdését a fogyás,- és a sport szemszögéből jártuk körül. Olvassátok szeretettel!

Mottója: “Mindent könnyebb annak megcsinálni akinek van önbizalma. Mert érzi azt, hogy van ereje és meg tudja csinálni.”

Alexandra, hogy látod a hölgyek önbizalmát a környezetedben?

Véleményem szerint nagyon kevés hölgynek van megfelelő önbizalma, és ami a leginkább meglepő, hogy gyakran gyönyörű hölgyeknek nincs. Sokszor találkozom azzal a helyzettel, hogy bejön egy hölgy az edzőterembe, szakmai szemmel (is) nagyon csinos, egyensúlyban van, de mégis azzal jön oda hozzám, honnan szeretne lefogyni 1-2 kilót. Ilyen esetekben azt mondanám, hogy nem kell, nincs rá szükséged,- de ha ezt tenném, akkor elmenekülne, és meg se hallgatná a többi információt amit szeretnék számára mondani. Ezért el szoktuk kezdeni a munkát, és nagyon hamar ki szokott az derülni, hogy a hölgyeknek nem megfelelő sem a test,- sem az énképük. De lényeges információ az is, hogy az országban nem jó az egészségügyi helyzet sem. A nők 62%-a túlsúllyal küzd. Amit meséltem az persze egy extrém helyzet, de sajnos nap mint nap találkozom velük. A nők többségénél elmondhatjuk, hogy elsősorban egészségügyi okokból szeretnének lefogyni, de persze mellette ott vannak az esztétikai okok is.


-A táplálkozásnak szerinted milyen szerepe van az önbizalom tekintetében?

Én ezt a kettőt összefüggésében látom. Úgy gondolom, hogyha valaki elkezdi az edzéseket, vele párhuzamosan már az étkezésére is könnyebben odafigyel, hogy a befektetett energia ne vesszen kárba.

És ez a kettő nagyon jól működik együtt. Végeztem egy vizsgálatot, edzések előtt és után is,- megnéztem a testképét a hölgyeknek. Ez hossz,- illetve kerületi mérésekkel történt (antropometriai méréssel) , és meglepő, de már egyetlen egy tornától is csinosabbnak érezték magukat a nők. Ez azért érdekes, mert nyilván ennyi idő alatt nem történik változás, sőt, még egy hét alatt is inkább csak a víz távozik, de az által, hogy tesznek érte, tesznek önmagukért, mentálisan ezáltal máris megtörténik egy kisebb csoda, hogy jobban érzik magukat a bőrükben, és csinosabbak érzékelik önmagukat. Véleményem szerint a legfontosabb kérdés a rendszeresség, és az, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkkal. Nagyon sokan azt mondják, hogy odafigyelnek a táplálkozásukra, de nem minden pillanatban teszik ezt, apró hibákat vétenek, és amikor nem sikerül, akkor nagyon mérgesek önmagukra. Fontos megismerni testünk működését, és azokat az ételeket amiket szeretünk nem kell teljesen kiiktatni az életünkből. Ha mondjuk a csokoládé a kedvencünk, akkor bátran tervezzük bele az étrendünkbe, de mértékkel és csökkentett időközökben. Mindenki más határokat képes kibírni. De az lényeges, hogy ne vonjunk meg magunktól minden kedvelt ételt, édességet, hagyjuk meg magunknak a választás lehetőségét. Azonban a fogyás iránti vágy határozottan meg kell, hogy legyen bennünk, tervezetten kell haladnunk az úton, hogy ne csak úgy történjenek velünk a dolgok.

Arra is van lehetőség, hogyha valamit elrontunk kompenzálni tudjuk. Ha mondjuk egy szülinapi torta “beesett” az étrendünkbe, nincs gond, 2-3 napig oda kell figyelni, és visszaáll minden a régi kerékvágásba. Egyensúlyt kell teremteni. De ehhez akarat és határozottság kell.

-Szerinted a fent leírtakat ki tudja jobban megcsinálni? Akinek van önbizalma vagy akinek nincs?

Mindent könnyebb annak megcsinálni akinek van önbizalma. Mert érzi azt, hogy van ereje és meg tudja csinálni. Bár a fogyás szerintem elhatározás kérdése. Mindenkinél.

A kérdés inkább az, hogy aki elhatározza magát, valóban elindul-e az úton és megteszi azokat az apró lépéseket rendszerességgel, vagy sem.

Mondok egy példát. Ha valaki síelő (én is nagyon szeretem gyerekkorom óta, még versenyztem is), Magyarországon sajnos nem tud állandó jelleggel síelni, így ez nem egy jó választás rendszeresség szempontjából. Így olyat sportág mellett kell letennünk a voksunkat, amit egy héten 3-4 alkalommal el is tudunk végezni. És nem az a lényeg, hogy menyire intenzíven csináljuk, hanem az, hogy elinduljunk, meglegyen a rendszeresség. Utána már elkezdődik egy folyamat, és az láthatóvá is válik majd. A mozgás által képes megváltozni az egész életünk és az önbecsülésünk is.

-Az, hogy egy hölgy mit gondol a testéről nagyban befolyásolja az önbizalmát. Érdemes azt mondani, hogy az önbizalom-növekedést a test,- és a fizikum edzésével érdemes kezdeni?

Mondhatjuk, de a legfontosabb az, hogy a kezdő lépést megtegyék a hölgyek! Azt határozzuk el, hogy teszünk a testünk és az egészségünk érdekében, de az ne holnap legyen vagy jövő héten, hanem most! A változás csak ezzel a szilárd elhatározással indul meg. Ahogy elnézem a hölgyeket, sokan egy-két kiló plusszal is csinosabbak ha kihúzzák magukat, mint azok, akik görcsösen próbálnak egy vágyott alakot elérni, pedig alig van rajtuk néhány deka felesleg,- de mégis lehet látni rajtuk a görcsös ragaszkodást a fogyás iránt, és az egyensúly hiányát is.

Nem mindig az a jó, hogyha az utolsó deka is elfogy. Vannak nők akiknél egy jobb tartás, egy szép mosoly sokkal vonzóbb.

-Miért ajánlod a hölgyeknek, hogy foglalkozzanak az önbizalmukkal?

Mert jobb lesz a közérzetük és minden azon múlik. Utána mindenhez egészen más lesz a hozzáállásuk, lesz kedvük ahhoz, hogy végezzék a feladataikat, és az már egy sokkal kellemesebb életvitelhez vezet.

Alexandra által én,- és most már Te is kedves olvasóm kaphattál egy átfogó képet a magyarországi nők fogyási, alakformálási helyzetéről, és megtudhattad, hogy miért érdemes elkezdened a testeddel foglalkozni, valamit hogyan indulj el. Érdekes és tartalmas beszélgetés volt,- amiből sok információt tudok majd hasznosítani a munkám során. Köszönöm Alexandra az idődet, és azt, hogy a szakmai tapasztalataid megosztottad velem! :)

Hozzászólások (0)

  1. Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Visual CAPTCHA